GoedVolk

09-02-2019 20:00

Dialectmuziek van GoedVolk is méér dan volwassen

 

Door Marjan Smeitink

 

Lange tijd waren liedjes in de streektaal óf plat of gewild lollig. Dat tijdperk is voorbij. Dankzij musici en tekstschrijvers als Daniel Lohues, Rowwen Hèze, en in onze regio Hans Keuper, Jan Ottink en Ben Lukassen.

In dat rijtje hoort definitief ook GoedVolk.

Dat bewezen ze op 9 februari in een volle Hengelose Remigiuskerk .

 

Ervaring en kwaliteit

GoedVolk heeft héél veel ervaring en kwaliteit. De mannen (Hans Beernink,  Wim Jansen, Hans Westerveld, Stef Geurtzen en Frans van Gorkum) speelden ondermeer in formaties als Bonne Route en De Pensionados. Hans Westerveld won met het scherpe en toch melodieuze lied Vri-jheid in 2017 de Gelderse Kleiroze, de prijs voor het beste streektaallied.

 

Fluiten als een vogeltje

De teksten van GoedVolk zijn sowieso sterk. Van geestig in het liedje Ketjesaovend (over uitgaan op woensdagavond) tot schrijnend en gevoelig in het prachtige Verkindsing (over dementie). Het Nedersaksisch Volkslied is een instant-klassieker.

Muzikaal zijn de mannen helemaal voor elkaar gemaakt. Ze wisselen razendsnel tussen gitaren, banjo, melodica, bouzoeki en mondharmonica. Het allermooiste instrument wordt bespeeld door ‘Thuisfluiter’, oud-Hengeloër Stef Geurtzen. Hij fluit als een vogeltje: melodieus, vrolijk, klaaglijk.

 

Ketjesaovend

Hun samenzang is kristalhelder, hun muziek is aanstekelijk een subtiel. De geestige teksten van ‘liedjesverteller’ Frans van Gorkum maken het optreden van GoedVolk tot een avondje top-amusement.

Voor sommige jongeren waren niet alle teksten duidelijk. ‘Wat is Ketjesaovend?’. Maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. De sfeer en emotie van de liedjes overtuigden iedereen.

De Achterhoekse dialectmuziek-scene is definitief volwassen. Alwéér een uitstekende dialectband om in de gaten te houden. En de Remigiuskerk bleek opnieuw de mooiste concertlocatie van de Achterhoek.

Foto's van dit optreden staan in de fotogalerij