in d'n tweeduuster

07-07-2014 17:46

Hengelo - Het is inmiddels al een traditie: voor de vijfde keer organiseerden de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk een sfeervolle avond rond Achterhoekse schrijvers en hun verhalen. Op woensdag 2 juli in de prachtige tuin bij Zelhemseweg 16 in Hengelo.

Het leuke van ‘In d’n Tweeduuster’ is dat de avonden plaatsvinden in de buitenlucht. Elk jaar kiezen we een mooie tuin waarin we het gezellig maken met vuurkorven, een drankje en accordeonmuziek,
Op ‘In d’n Tweeduuster’ staan Achterhoekse schrijvers en de Achterhoekse taal centraal. De verhalen zijn in het Achterhoeks, maar in de praktijk blijkt dat ook niet-dialectsprekers alles prima kunnen volgen. En ook nu bleek weer: gezelligheid is natuurlijk niet aan taal gebonden. Meer dan 70 mensen genoten volop.
Dit jaar kwam onder anderen de jonge Aaltense schrijfster Esther Kämink, die binnenkort ook zal optreden op de Zwarte Cross. Kämink vertelde eigen geschreven originele, vaak verrassende verhalen in haar moedertaal.
Daarnaast las Everhardt Lubbers (uit Hengelo) verhalen voor van zijn nicht Anneke Hulshoff. Hulshoff verhuisde 48 jaar geleden van de Achterhoek naar Engeland en later Zwitserland, maar vergat haar geboortetaal en -land nooit. Dit voorjaar verscheen haar verhalenbundel ‘Drikusman’, met korte, geestige schetsen uit het Hengelo in de jaren vijftig en zestig. Lubbers is in tegenstelling tot zijn nicht wél in Hengelo gebleven En natuurlijk waren er de geweldige verhalen van Willem Smeitink, welke door zijn dochter, Marjan werden verwoord. Zoals al op vele vorige "Tweeduuster's besloot ze met het verhaal: "'t huuskens an het weggetje zonder name". Het geheel werd deze keer omlijst met sfeervolle accordeonmuziek verzorgd door Remco Wisselink.